Nazorg instructies Permanente Make-up

Hoe zorg ik het beste voor mijn permanente make-up?

HomePermanente make-upNazorg instructies Permanente Make-up

Waarom nazorg instructies voor een permanente make-up behandeling nodig?

Voor een snelle genezing en het mooiste resultaat zijn er enkele zaken waar u rekening mee moet houden. Daarom hebben wij nazorginstructies voor de komende 14 dagen en voor op de lange termijn samengevat. Wij willen immers dat uw permanent make-up (hierna PMU) zo lang als mogelijk mooi blijft.

Daarom verzoeken wij u de onderstaande nazorginstructie zorgvuldig te lezen en na te leven.

Een pas aangebrachte cosmetische tatoeage of PMU is vergelijkbaar met een schaafwond. De wond die door het tatoeëren of pigmenteren is ontstaan, heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na ongeveer 14 dagen genezen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol.

Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de PMU absoluut belangrijk en noodzakelijk.

Nazorg instructies

Na de behandeling kan de gepigmenteerde huid een beetje geïrriteerd en/of trekkerig voelen en er kan mogelijk een kleine zwelling optreden. Dit is niet iets om u zorgen over te maken en hoort bij het genezen van de behandeling. Om de PMU behandeling zo optimaal mogelijk te laten genezen en het mooiste resultaat te krijgen raadt Cosmetic Xpert de volgende adviezen als nazorg instructies aan:

 • Hou de behandelde huid de komende 14 dagen droog. Geen water, milk of lotions op de huid aanbrengen. Ook geen sauna, stoombad of zwemwater. De huid zal hierdoor sneller en mooier genezen.
 • Gezicht reinigen voorzichtig met een washandje of cleansingdoekjes (niet over de PMU). Haren wassen kan, maar voorzichtig uitspoelen.
 • Hygiëne is tijdens de genezingstijd absoluut noodzakelijk. Raak de permanente make-up zo min mogelijk aan met de handen. Gebruik een desinfecterende zeep als Unicura of Dettol om uw handen te ontsmetten.
 • De eerste 7 dagen geen make-up bij de behandelde plek aanbrengen, zeker geen mascara. Daarna kunt u zich weer opmaken zoals u gewend bent. De huid is na die 14 dagen gesloten.
 • Gebruik gedurende 14 dagen geen cosmetica, crèmes of make-up op de PMU ivm mogelijke ontstekingen.
 • Dek de PMU niet af met pleisters of verband.
 • U mag een week niet in de zon of onder de zonnebank met de behandelde huid.
 • Er ontstaan hele kleine korreltjes op de huid, dit zijn minuscule korstjes. Ga niet aan de korstjes krabben, maar laat de huid dit zelf af stoten. U kunt anders een litteken krijgen of het pigment mee uit de huid trekken.
 • Neem bij ontsteking of pijn altijd contact op met uw arts.
 • U mag gedurende 14 dagen niet sporten, omdat inspanning de poriën opent en zweet het pigment uit de wond kan spoelen.
 • Gebruik vaseline alleen bij hoge uitzondering! Zeker niet de eerste 2 dagen na de behandeling. De vaseline kan er voor zorgen dat het pigment uit de PMU en in de vaseline zal trekken. Dit laatste is niet de bedoeling, want het pigment moet juist in de huid blijven. Eventuele zwelling of een gespannen huid verdwijnt overigens vanzelf binnen 1-2 dagen. Als u het gevoel heeft dat uw huid zo op spanning staat, dan mag u na een dag of 3 een heel klein beetje smeren.
 • U mag gedurende tenminste 4 weken niet zwemmen of gebruik maken van zonnebank of sauna. Ook na de genezing zal u altijd uw PMU moeten beschermen met een hoge beschermingsfactor tegen straling van zon of zonnebank.

Wilt u de nazorginstructies rustig nalezen?

Wij begrijpen dat de informatie op deze pagina best veel in een keer is om door te nemen. Daarom kunt u de nazorg instructies downloaden en vervolgens in uw eigen tijd rustig nalezen.

Download

Belangrijk om te weten

Zoals u in het toestemmingsformulier heeft gelezen en voor akkoord heeft getekend, wordt de PMU gedurende de genezing na 1 week lichter van kleur. Dit is normaal. Daarom worden wenkbrauwen en lippen meestal duidelijk (veel) donkerder ingezet dan u mogelijk mooi vindt, juist om na genezing nog voldoende kleur te kunnen garanderen.

Zoals u in het toestemmingsformulier hebt kunnen lezen is PMU een accent en geen vervanging van gewone make-up.

Eventuele opmerkingen over de geplaatste PMU binnen 8 weken na de laatste behandeling melden!

Genezing van wenkbrauwen

 • Indien u in de toekomst in de zon gaat, bescherm uw wenkbrauwen met een Facial Sunblock, ook onder de zonnebank!
 • Wenkbrauwen kunnen tot na 3 maanden na plaatsing nog wat (na)jeuken en de huid kan wat dunner, sneller rood worden of geïrriteerd aanvoelen. Dit is geen allergische reactie maar een normaal inwendig helende wond en dit verdwijnt vanzelf.

Genezing van eyeliner

 • De huid van de ogen is gezwollen direct na de PMU behandeling en ook de 1ste dag na de behandeling kunnen de ogen wat gezwollen zijn. Deze zwelling kan eventueel de tweede dag nog aanwezig zijn, maar zal vanzelf slinken.
 • Eyeliners worden na enkele dagen ietwat smaller, omdat de zwelling afneemt. Dit is normaal. Daarom worden eyeliners (veel) breder opgezet dan u mogelijk mooi vindt, juist om na genezing nog voldoende breedte te kunnen garanderen.

Genezing van lippen

 • Drink geen hete dranken direct na de behandeling!
 • De eerste 2 dagen met een rietje drinken. U mag eten en tandenpoetsen na de behandeling, maar dan een klein beetje vaseline smeren van te voren.
 • De kleur op de lippen, als gevolg van de pigmentatie, wordt lichter binnen de eerste 7 dagen. Dit is normaal.
 • De eerste 2 dagen is het mogelijk dat uw lippen wat gezwollen zijn. Dit is normaal en trekt na 2 dagen vanzelf weg.
 • Na 3 dagen komen er velletjes en/of korstjes op de lippen. Dit is normaal. U mag dan heel klein beetje vaseline smeren en wordt het ongemak hiervan verminderd. Niet overmatig smeren!

Controle behandeling

U heeft recht op 1 kosteloze controlebehandeling na 6 weken. Er is op de dag van het zetten van de PMU direct een afspraak gemaakt. Indien u deze afspraak niet kunt nakomen of indien er om bepaalde redenen nog geen afspraak gemaakt is, dan vervalt na 2 maanden na de eerste behandeling uw kosteloze nabehandeling. Zorg dat u zeker 24 uur van te voren laat weten indien u niet aanwezig kunt zijn, om onnodige kosten te voorkomen.

Indien u geen gebruik wenst te maken van de kosteloze controlebehandeling ontvangt u in geen geval geld retour.

 • Wilt u na de controlebehandeling een andere kleur op de lippen, dan kunt u hiervoor apart bijbetalen; 100 Euro.
 • Wilt u na de controlebehandeling de wenkbrauwen een andere kleur, dan kunt u hiervoor apart bijbetalen; 75 Euro per behandeling.
 • Wilt u na de controlebehandeling de eyeliner veel dikker, dan kunt hiervoor apart bijbetalen; 75 Euro per behandeling.

Let op; Deze gewenste aanpassing moet u binnen 2 maanden melden na de controlebehandeling. Na deze 2 maanden geldt een opfristarief.

Bij een controle behandeling gelden dezelfde voorzorgmaatregelen, als wanneer u voor het eerst de PMU laat zetten.

Opfris behandeling

Permanent Make-up klinkt heel permanent. Dit is ook wel zo want het pigment blijft altijd in uw huid, echter u gaat zien dat na verloop van tijd het pigment steeds lichter wordt. Dit is normaal, want de huid is onderhevig aan cel vernieuwing, omgevingsinvloeden en uw eigen zorg. Iedere huid is uniek en daarom zal de PMU bij de ene persoon sneller vervagen dan bij de andere persoon.

Vooral bij wenkbrauwen is dit goed te zien. Wenkbrauwen worden in principe luchtig in de opperhuid gezet omdat ze ‘natuurlijk’ moeten overkomen. Daarom gaat u constateren dat de wenkbrauwen weer een opfrisbeurt behoeven na 1 jaar.

Wees dat voor en houdt uw PMU mooi door ze jaarlijks te laten opfrissen!

De actuele kosten van een opfrisbehandeling van uw PMU kunt u bekijken op de prijslijst. Als u vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met uw PMU specialist.

Bekijk onze prijslijst